24h Kelekka mansavo 26.-27.2.2021

Potkukelkkailun 24 tunnin maailmanennätysyritys 26.2.-27.2.2021, Finland Ice Marathon rata,Kuopio

Heti alkuun esitän terveiset ja kiitokseni Uunonkujan urheiluaktatemian kaikille kasvateille tuesta ja upeasta logosta. Alla 18.2.2021 heiltä saamani viesti.

"Uunonkujalla, hyvässä kaveriporukassa, juurrutettiin liikunnan ja urheilun siemen itse kuhunkin. Uunonkujan urheiluakatemia haluaakin tukea, sinua Markku, massiivisessa haasteessasi, tunteiden vuoristorataa sisältämässä ikimuistoisessa vuorokaudessa. Hengessä mukana Ile, Ana, Pasi, Artsi, Juke, Heta ja Nisse."

Olen Markku Levänen Varkaudesta ja yksi maailman parhaista potkukelkkailijoista ja Kickbike potkulautailijoista. Lapsuuteni vietin Uunonkujalla, Joroisissa

Olen harrastanut potkukelkkailua ja -lautailua jo toistakymmentä vuotta. Ennen sitä kestävyysurheilutaustani löytyy triathlonin parista -90 luvulta. (mm. 9 kpl Joroisten Finntriathlonin puoimatkan kilpailuja, 2 kpl täyden matkan triathlonia, ja useita maratonjuoksuja). Palkintokaapista löytyy useamnpi Finland Ice Marathon potkukelkkailun voitto kuten myös mestaruudet perinteisten Multian MM-potkukelkkailuiden eri matkoilta, 4x alamäkipotkukelkkailun maailmanmestaruutta Norjan Hurdalista ja sokerina pohjalla kolme Eukontyönnön maailmanmestaruutta Pielisjärven jäältä Kolilta. Potkulautailusta olen saavuttanut myös useita arvokisamitaleja.

Idea

Työskentelen etänä SprintIT Finland Oy:ssa Helsingissä ERP-sovellusasiantuntijana. Ennen koronaa kuitenkin kävin säännöllisesti toimistolla ja noin vuosi sitten yksi sunnuntai-ilta ajaessa 5-tietä kohti etelää aloin pohtimaan olosuhteiden ollessa kunnossa millaisia reittejä pitkin olisi mahdollista potkukelkkailla työmatka ja kuinka paljon siihen kuluisi aikaa. Siitä heräsi ajatus, että mitä jos tulevan 50-vuotismerkkipäiväni kunniaksi, jolloin olisin jo ukki, potkukelkkailisin vastaavan matkan eli noin 320 km.

Suoritus

Uskon, että ensimmäiset 10-12 tuntia sujuvat kohtuudella ja olen potkinut siinä ajassa yli 200 kilometriä. Jälkimmäinen puolisko onkin sitten tutkimusmatka syvälle itseeni. Jossain vaiheessa tulee tuntumaan todella pahalle ja mieliala tulee olemaan matalalla, mutta uskon että huoltojoukkojen tsemppaus sekä mahdolliset kannustajat yön pitkinä tunteina vievät miestä potku potkulta eteenpäin.

Suorituspaikkoja pohtiessa paikaksi varmistui Kuopio ja Finland Ice Marathon rata jonne ratamestari Kai Aho on jo useana vuotena vaikeista olosuhteita huolimatta loihtinut ennätysyritykseen sopivan radan. Niinpä tavoite kasvoi lähemmäs 400 kilometriä. Kävin kyllä Varkauden Kämärin tekojäällä kokeilemassa miltä tuntuu potkia 100 km, mutta totesin 280 m radan jyrkkine kaarteineen liian hitaaksi ja haastavaksi ennätysyritykseen.Huhtikussa 2020 otin yhteyttä Kovan Ristoon Pohjois-Savon liikuntaan ja siitä alkoi ajatustenvaihto ennätysyrityksestä Finland Ice Marathonin projektipäällikön Esa Pietikäisen kanssa. Tämän jälkeen alkoi tiedonhaku siitä, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon ennätysyrityksessä ja sen valmisteluissa. Pohjatiedot sain Teemu Virtasen kirjasta 24 tuntia - hiihtoa, hikeä & Hollywoodia. Iso kiitos pohjatiedoista ja kokemusten jakamisesta kuuluu myös Anni Angerialle, Hänellä on hallussaan naisten 24 tunnin hiihdon maailmanennätys (yli 375 kilometriä). Kesäkuussa lähetin suunitelmani ennätysyrityksestä GWR:lle hyväksyttäväksi. Myönteinen päätös tästä saapui myöhemmin syksyllä.

Lopullinen päätös ennätysyrityksestä syntyi vasta joulukuun lopussa kun jäätilanne alkoi näyttää hyvälle tosin korona on tuonut omat epävarmuustekijät leijumaan tämän projektin ylle.

Valmistautuminen

Välillä on tuntunut, että itse potkukelkkailu on helpoin osuus tässä projektissa. Valitettavasti en ole kirjannut ylös tunteja mitä olen käyttänyt ennätysyritykseen liittyvien asioiden selvittämiseen ja sopimiseen. Kiitokset Finland Ice Marathonin projektipäällikölle Esalle joka on auttanut asioiden selvittämisessä.

Pitkässä suorituksessa keskeisessä osassa on riittävä energiansaanti. Onneksi osaaminen ja tuotteet tähän löytyivät läheltä ja Kotivuorisportia pyörittävältä Esko Kotivuorelta Joroisista. Hän on toiminut usealle urheilijalle huoltajana eri lajien 24 h ennätysyrityksissä. Potkulautailun ja -kelkkailun laji-ikonien Hannu Vierikon ja Alpo Kuusiston kokemuksista on ollut paljon apua valmistautumiseeni.

Suuri kiitos jo tässä vaiheessa myös huoltoryhmälle, kierroslaskijoille, ennätyksen virallisille valvojille ja Med5 ny:n kuvausryhmälle.

Myös pukeutuminen ennätysyrityksssä on keskeisessä osassa. Tähän neuvot ja asut olen saanut kotimaiselta Svala Oy:ltä. Kerrospukeutuminen on yksi onnistuneen suorituksen tärkeä osatekijä. Potkukelkkailussa käytetään hiihtoasuja Team Sportia Varkauden avulla käytössäni ovat Craftin hiihtoasut. Pitoa potkuun tuovat Karhu Pesiksen piikkarit, joita lämmittävät mononsuojat. Yön kylmille hetkille on varattuna myös Riikka-Piikan neulekahvilan valmistama villa-asu, jota käytin Suomi100 juhlavuoden kunniaksi mm. alamäkipotkukelkkailun MM-kisoissa Norjassa.

Itse potkukelkat joita käytän ennätyksessä ovat Kickpark mallia. Käytössäni on Kickspark Max ja Kickpark Esla potkukelkkoja, jotka ovat varustettu jääjalaksilla. Näitä kelkkoja on nähtävissä ja vuokrattavissa M/S QUEEN R -laivan vuokraamosta.

Kun välineet, ravinto ja asut ovat kunnossa loppu on kiinni itse miehestä. Kesä meni potkulautaillessa Kickbikella, jolla lokakuussa potkin pisimmän harjoituksen 200 km. Pääsin aloittamaan potkukelkkailukauden hyvissä ajoin Varkaudessa Kämärin tekojäällä ja alkutalven lumettomat jäät auttoivat luomaan hyvän perustan Mulan ja Huruslahden jäällä.Tänä talvena olen potkukelkkailut noin 1300 km, joista kolme on ollut 100 km treeninä. Lisäksi harjoitteluun on kuulunut voimaharjoittelua, Kickbike potkulautailua ja muita oheisharjoitteita.

Kiitokset kaikille yhteistyökumppaneille, jotka ovat mahdollistaneet ennätysyritykseen ryhtymisen. Toivottavasti potkukelkkailtu tulos on myöhemmin luettavissa maailman luetuimmasta tietokirjasta.