Kerrospukeutumista Finland Ice Maratonille

Tulevalle 2011 Finland Ice maratonille on luvassa starttiin -28 astetta pakkasta, josta lämpötila nousee aamupäivän aikana -20 asteeseen.

Viime talvena tuli jo testattua miltä tuntuu potkia Kicksparkilla kisa -25 asteen pakkasessa, joten tämän vuoden valmistautuminen on helpompaa. Tuloksena viime talvelta oli pienet paleltumat poskiin ja armoton pakotus silmissä seuraavana yönä.

Mitä tästä oliosta kouriutuu ulos?

Kerrospukeutuminen pitää lämpimänä, koska eri kerrosten väliin jää ilmaa, joka eristää kylmän ulkopuolelle.

Potkukelkkaillussa hiki nousee pintaan. Silloin ihoa vasten, ensimmäisenä vaatekertana, tulee olla vaatteet, jotka kuljettavat ihon kosteuden seuraaviin kerroksiin ja sitä kautta vaatteen ulkopuolelle.

Alimmaksi tekokuitua

Reippaassa potkukelkkailussa tulee hiki. Silloin tarvitaan alusasu, joka pitää ihon kuivana ja lämpimänä. Oikein suunnitellut alusasut siirtävät kosteutta iholta vaatetuksen uloimpiin kerroksiin. Alusasun pitää olla ihon myötäinen, jotta kosteus ei tiivisty ihon pinnalle. Hyviä urheilualusasuja on monilla valmistajilla.

Välikerros lämmittää ja siirtää kosteutta

Lämmöneristystä säädellään välikerroksella. Oikein valittu materiaali myös osaltaan siirtää kosteutta kohti ulkoilmaa. Välikerroksiksi sopivat fleecet. Niiden huokoinen mikrorakenne eristää, mutta ei sido kosteutta. Väkikerroksia lisätään ja vähennetään tarpeen mukaan.

Fleecen lisäksi olen käyttänyt vielä tuulensuoja housuja sukukalleuksien päällä ja lisäkerroksen keskivartalon "jenkkakahvoille".

Päällimmäinen kerros vauhdin mukaan

Jokaisella lajilla on omat vaatimuksensa sen suhteen. Potkukelkkailussa ei tarvita niinkään lämmöneristystä vaan tuulenpitoa ja hengittävyyttä. Hyvä ulkoilualusasu on käsitelty nopeasti kuivuvaksi. Kosteus leviää tasaisesti laajalle pinnalle, ja kuivuminen nopeutuu. Itse olen käyttänyt hiihtäjien kaksiosaista kilpa-asua.

Lämpimät varpaat

Muista myös jalkateriä. Tekniset sukat, kuten villapohjasukat tai thermolite-sukat ovat lämpimät ja siirtävät kosteuden sukan ulkopintaan. Niinpä jalkojen hikoillessakin sukat säilyvät kuivina eivätkä jalat tunnu märiltä. Sitten paksu pohjaiset piikkarit ja päälle vielä polkupyöräilystä tutut neopreenisuojat piikkarin päälle.

Pää

Päätä suojaan Hanx Hood hupulla, joka siirtää kosteuden seuraavaan kerrokseen. Kaulan pidän perinteistä kauluria ja päässä pipo, jossa on tuulenpysäyttävä Windstopper-vuori. Lisäksi näillä pakkasilla suojaan keuhkoja Jonas irtolämmitimellä, joka pysyy suun ja nenän edessä erillisellä kaulurilla.

Silmät suojaan vielä laskettulaseilla, joten paljasta ihoa ei ole näkyvissä. Aikaisemmin olen käyttänyt hiihtoon tarkoitettuja laseja, mutta myötätuuli osuuksilla ne huurtuivat.

Ongelmana hengitys ilman irtolämimen käytössä on juominen kisan aikana, jolloin kauluri täytyy vetäistä alas ja takaisin ylös. Syömisen vauhdissa hoidan kaulurin alakautta.

Lämpimät sormet

Hyviin ja lämpimiin ulkoilukäsineisiin kannattaa panostaa. Hankoina käytän tiukkoja termohanskoja joiden päälle vetäisen vielä lapaset. Ranneosan napakka istuvuus hanskoissa estää tuulen tunkeutumisen vaatteen sisään. Monien käsineiden ranneosassa on tarrakiinnitys, minkä ansiosta käsineet istuvat hyvin myös ranteiden kohdalta. Syödessä riisun normaalisti lapaset hetkesi pois kädestä.